2010. június 3., csütörtök

Popper Péter: Ember vagyok....

 
 
 
"Ember vagyok. Semmi sem idegen tőlem, ami emberi - sem bennem, sem másokban."

Az életen nem lehet "makulátlan fehér palástban" végigsétálni. Önmagunkhoz kell hűnek lennünk, nem elképzelt ideálokat kergetnünk. Legtöbbször úgy gyötörjük meg magunkat, hogy kellő önismeret híján, irreálisan magasra emeljük a mércét. Olyat követelünk magunktól, aminek nem vagyunk képesek megfelelni. Így állandósulhat a bűntudatunk, a kudarcérzésünk. Emberi mértékek szerint kell ítélni, akár rólunk van szó, akár másokról. Senkinek sem kell tökéletesnek lennie. Bőven elég a törekvés arra, hogy kicsit csiszolni próbáljunk magunkon. Ez elérhető, a tökéletesség eleve reménytelen. Sok minden zsúfolódik össze egy emberben: "sugár és salak" - ettől ember.


10 megjegyzés:

  1. Nekem a könyvheti bolyongáshoz és ünnephez hozzátartozott, hogy Péter bácsi dedikáljon és örömmel elfogadja tőlem a szokásos mogyoróscsokit.Nagyon hiányzik!

    VálaszTörlés
  2. Nem volt szerencsém ismerni, csak a rádióból, és az írásaiból, de így is a közvetlensége miatt, néha úgy éreztem, személyes ismerős, hisz a gondolatvilágunk olyan sokszor találkozott. Sokat adott a természetességével, egyszerűségével és bölcsességével. Sajátos humora és gondolatai, feledhetetlenné teszik.

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek. Én sem ismertem sajnos, csak az írásait olvastam, de azokban mindig volt egyfajta közvetlenség, bölcsesség. Egy ilyen ember gondolatait és azok menetét azonban egyszer szívesen megnézném (ha lehetne látni őket), hogy vajon ehhez a bölcsességhez tényleg egyszerűség tartozik-e, vagy valami sokkal több, amit talán az átlag ember fel sem tudna fogni? Bárhogy is legyen, nagyon bánom, hogy nem volt alkalmam és szerencsém ismerni és találkozni Vele.

    VálaszTörlés
  4. Érdekes felvetés feketetinta! Úgy gondolom, nagyon is rendjén van, hogy az emberek gondolatait nem láthatjuk (és itt most nem Popper Péterre gondolok). Szerintem félelmetes lenne, ha ilyen képességgel áldott volna meg minket a sors. Képzeld el, az maga lenne a káosz.
    Gondolj csak bele, az igazi zsenik és azon túlmenően, akik mint ember is pédaképek lehetnének bárkinek, szinte mind egyszerűek, allűröktől mentesek. Figyelmedbe ajánlom, a halála előtt írt levelét, amit Oximoronnál olvastam
    http://smilimano.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a linket, elolvastam. Azt hiszem, ebből már értem, hogy mire gondoltál.
    Viszont, az igazi zsenik szerinted miért egyszerűek? Én úgy tudtam, őket a káosz veszi körül, vagy ők maguk a káosz. És szerintem ha valaki megtanulná helyesen kezelni a gondolatokat, és a káoszt sikerülne felváltani egy könnyen kibogozható csomóvá, akkor talán még előnyös is lenne, azon kívül, hogy félelmetes. Bár, ez már lényegtelen, sajnos nem áldott meg ilyesmivel minket a sors..
    És még egy utolsó kérdés: Szerinted a bölcsességhez mindig egyszerűség párosul?

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok :-)

    Sok könyvét olvasam - olyan titkos testvér volt számomra...
    szinte együtt öregedtünk.
    Azt hiszem 2008 karácsonyán találkoztam vele először egy előadáson. Hihetetlen volt. Akkoriban nagyon foglalkotatott egy kérdés.
    A magam alkotta választ mindenki hülyeségnek tartotta, de akkor, ott, az előadáson elhangzott a kérdés és elhangzott az "Ő" felelete, ami teljesen megegyezett az enyémmel.
    Akkor, ott, én boldog voltam.
    Hulltak a könnyeim és tudtam, hogy talán mégsem vagyok teljesen zizzent.

    "A bölcsességhez mindíg egyszerűség párosul?"

    Válasz: Igen.

    "Ami egyszerű, az igaz.
    Ami a legegyszerűbb, az örök."
    /Géczy Gábor/

    VálaszTörlés
  7. Úgy gondolom, a bölcsesség a gondolatok letisztultságát jelenti. Megláttatja a minket körülvevő káoszban a lényeget. A bölcsesség az élet tudása, a megszerzett tapasztalatok alapján. Még csak azt sem mondanám, hogy életkorhoz kötött (bár az élet általában ezt igazolja), de láttam már 9 éves gyermeket is bölcsen megnyilvánulni. Szóval a bölcsesség nem biztos, hogy a nagyapószakállban rejtőzik:)) Talán a génjeink, a szellemünk irányít, vagy ha létezik lélekvándorlás, az előző életünk tudása, felhalmozott tapasztalásának emlékképei bennünket afelé.... Nem tudom feketetinta! botladozom én is, és keresem a helyes irányt:))
    És, hogy a kérdésedre is válaszoljak, ha a fent leírtakból nem tűnik ki, lehet, hogy sok-sok nagyon bonyolult gondolat születik a fejünkben, vagy bonyolultnak, szinte már megoldhatatlannak tűnő dolog történik velünk és ha ebben az őskáoszban megtaláljuk a helyes lépést, talán az a bölcsesség.. Mint az egyenes, ami köztudottan a legrövidebb út:) Lehet, hogy túl egyszerűen közelítem meg a kérdést, lehet velem vitatkozni:))

    VálaszTörlés
  8. Szia AnneLili:)
    Igen, néha jólesik a pozitív visszaigazolás a kétségeinkre:))

    VálaszTörlés
  9. Még egy mondat "feketetinta"! és ez nagyon-nagyon lényeges!

    "tökéletesség eleve reménytelen. Sok minden zsúfolódik össze egy emberben: "sugár és salak" - ettől ember"

    Aki ezt meglátja és elfogadja, az már tett egy lépést a bölcsesség felé.

    VálaszTörlés
  10. Kedveltem írásait...és egy napon részt vehettem egy előadásán.
    Aztóta csodálom--

    Kevesebb lett az emberiség amióta nincs, mégis több általa...

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatásod, remélem jól érezted magad és visszatérsz:-)