2010. szeptember 16., csütörtök

Popper Péter: Sötétben és hidegben nem lehet élni...


Sötétben és hidegben nem lehet élni. Meg kell őriznünk önmagunk és kapcsolataink fényét, melegét.
Minden fényforrás és melegség kialszik, kihűl, ha nem kap fűtőanyagot, táplálékot. A kapcsolatok fűtőanyaga a törődés. Két ember együttélését legjobban a megszokás, a mindennapok elszürkülése veszélyezteti. Egy tartós együttélésben is joga van mindenkinek ahhoz a gyengédséghez, csábításhoz, törődéshez, azokhoz a hangulatokhoz, amelyek az udvarlás idején természetesek voltak. Enélkül minden kapcsolat elsötétedik és kihűl. Az ok legtöbbször nem is a szeretetlenség, hanem csak a kényelmesség és a lustaság. Túl nagy árat kell fizetni érte. Az ember is – mint a növény – arrafelé fordul, ahonnét fény és melegség sugárzik rá.

11 megjegyzés:

  1. Ismet jot irtal Lilike:)
    Sokan azzal kovetik el a nagy hibat, hogy mindig uj es uj utan vagyakoznak, azt hoditjak, pedig ugyanazt a szemelyt is lehet, kell is, naponta aka'r.Olyan az , mint az oxigen, a tuzet is az taplalja, a kapcsolatokat is, de Popper jobban fogalmazott, mint en.

    Szep estet:)

    VálaszTörlés
  2. Szia Ágnes:)
    Egyet értek veled Ágnes, nem a hódítás az igazi nagy dolog, hisz bárki képes egy új meghódítására. Az igazi hódítás a már um. kívül-belül ismert ember érdeklődésének, szerelmének,ragaszkodásának megtartása. Úgy gondolom, hogy a kapcsolat kezdetekor annyira meg kell ismerni egymást, és annyi szeretet, érzelmet kell adni, hogy abból maradjon tartalék azokra a napokra is, mikor a kapcsolat mélypontra kerül. Ha van tartalék, sokkal könnyebb újra felkapaszkodni a gödörből.

    VálaszTörlés
  3. "Nem az a nagy dolog, hogy megszerezz valakit magadnak, hanem az, hogy megtartsd!"
    A fenti mondatot egy gyerekkori barátom mondta nekem, valamikor fiatalságom hajnalán. Ő akkor már meglett férfi volt, s tanácsát szentírásnak vettem, mint annyi más mondását is. Fogalmam sincs, honnan tudott annyi bölcsességet mondani dolgokról, amelyekről most, így érettebb fejjel sem tudok jobbakat mondani.
    A fenti szöveg nekem egy viccesebb, de szintén elgondolkoztató dolgot juttat eszembe, amit egy madarásztól halottam, szintén gyerekkoromban.
    A legszebben fütyörésző, kalitkában tartható madár a kanári. Dalának titka egy menyasszony beszerzése lenne, ezért aztán minden tehetségét latba veti, hogy trillái nagyon szépen szóljanak. Ha beteszel melléje a kalitkába egy arát, többé egyetlen hangot sem fog hallatni, esze ágában sincs többé dalolni azért, amit már megkapott. Ennek ellenére, tökéletes társnak bizonyul, s lelkiismeretesen tesz-vesz párja fészke körül.
    Társas életben már másak lettek a szabályok? :-)

    VálaszTörlés
  4. Karesz! Elgondolkodtató.. Lehet, hogy akkor már fél(fütttyökből) értik egymást?:))

    VálaszTörlés
  5. Talán igen, és meglehet, hogy az élet lényege nem a lángoló szerelem. Nem arra születünk, hogy teljes gőzzel űzzük azt. Mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy bár a szexualitás embernél lényegében nem a fajfenntartást jelenti, mégis majd minden körülötte forog. Szerelem, házasság, szeretet, öröm, elégtétel, beteljesülés és itt csak a jobbakat emlegetem. Rabok vagyunk, rabjai vagyunk valaminek, amitől nem szabadulhatunk, s ha mégis megszabadulnánk, akkor azonnal újra rabok szeretnénk lenni ugyanazokkal a láncokkal.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok itt is:)

    Lilike irtam, de rajottem Titeket ismetellek mas szavakkal, igy arra modositom, hogy egyetertek:)

    VálaszTörlés
  7. Milyen igaz minden amit irtok! Egy kapcsolat az bizony munka is, szeretett munka, de azért még igen is nap mint nap tenni kell érte.Nekem erről egy idézet jutott az eszembe, amit a napokban olvastam, és nagyon ott volt.... : Egy veszekedés után nem feltétlen az kezdi a békülést aki hibás volt, hanem az akiben éppen nagyobb a szeretet! :)

    VálaszTörlés
  8. Karesz:), Ágnes:), "Én":)! Ugyan kicsit megkésve, köszönöm a hozzászólásotokat. Szép napot nektek:)

    VálaszTörlés
  9. Lilike, ideje lenne, hogy meglepjelek valamivel, Persze akkor, ha eddig még nem sikerült volna :-)
    Ugorj egy percre át hozzám! Meglepetés, de ezt már elkotyogtam. :-p

    VálaszTörlés
  10. Hát...., ahogyan Te leírod, így bizonyára együtt lehet élni hosszú éveket is.
    Viszont az magas nekem, hogyan lehet olyan hangulatban lenni, mint az udvarlás idején.
    A szerelem, szenvedély elmúlik, csinálhatunk bármit, ezt kifejthetnéd egy kicsit bővebben, szeretném megtanulni, bár kár a gőzért, megbuknék a vizsgán, ha ez egy tantárgy lenne.:)

    VálaszTörlés
  11. Nehezet kérsz Marcsi, egyrészt, mert ennél tömörebben és lényegretörőbben nem hiszem, hogy meg tudnám fogalmazni, mint Popper Péter, másrészt azt sem hiszem, hogy akár nőknek, akár férfiaknak lenne olyan "tuti kézikönyv", vagy tanács, ami mindenkire és minden kapcsolatban ugyan azt a hatást váltaná ki. Különbözőek vagyunk, azonosnak tűnő helyzeteket különféleképpen reagálunk le. Úgy gondolom, hogy mielőtt belemegyünk egy kapcsolatba, szerelembe, tisztában vagyunk azzal, mit szeretnénk, majd, ha "nagyok" leszünk, milyen partnerről ábrándozunk kislányként, mit várunk el partnerünktől, ami boldoggá tehet minket, mit tudunk érte adni, tudunk-e érte adni, és mennyit? És ez normális esetben még a szerelem kialakulása előtt meg kell, hogy fogalmazódjon bennünk, hisz ha jön a rózsaszín köd, nincs mérlegelés, mindent adunk, semmit sem várunk:-)))
    Mindannyian félünk a szerelem, a szenvedély elmúlásától, hisz a szerelem egy csodás érzés, egy felfokozott állapot, ami nem tarthat örökké. Ha a szerelmes időszak alatt azt kapjuk, amire vágytunk és boldogok vagyunk a szerelem érzése észrevétlenül átváltozik, vagy mellécsücsül szép csendben a szeretet, ami egy kiegyensúlyozottabb, mélyebb, hosszabb távú tudatos érzés. Ekkor már észreveszed az apróbb hibákat, de tudod, hogy igen, ez is hozzátartozik, vagy tudod, mi, miért történik és ezzel együtt szereted, mert ismered kívül belül és mérlegelsz, hogy ez a kicsi hiszti elmegy a sok jó tulajdonsága mellett és szereted, mert Ő szeret, mert tudod, hogy számíthatsz rá mindenben és megbízhatsz benne, mert a legjobb barátod, akivel annyi minden összeköt. Szereted, mert úgy érzed egymáshoz tartoztok, és nélküle fél ember lennél.

    Ja, és hogy lehet olyan hangulatban lenni, mint az udvarlás idején? Ugye nem találkozás az óra alatt várakozás izgalmára gondolsz?:))
    Mit is csinálunk az udvarlás idején? A férfi figyelmes, a nő pedig tetszeni akar. Ha mindketten megtartjuk ezt a szokást, és átveszünk kicsit a másik szerepéből is, akkor már nagy baj nem lehet:)) Persze nehogy azt gondold, hogy rózsaszirmokon járok megüdvözült mosollyal az arcomon, mint Monalisa:)) Á-ááá, a magasságokat és a mélységeket megjárjuk, megvívjuk kis harcainkat, de ez is hozzá tartozik:)

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatásod, remélem jól érezted magad és visszatérsz:-)