2010. december 12., vasárnap

Arthur Madsen: A zokni


Azt mondják, hogy hó nélkül nem is igazi a karácsony. Sokáig én sem hittem, hogy lehet ettől fontosabb dolog a szeretet ünnepén. Gyerekként nem szerettem, sőt szinte utáltam a karácsonyt. A szentmiséket viszont áhítattal hallgattam végig, fiatal ministránsként testközelből tapasztalhattam meg az advent minden apró szépségét. A mise után hazafelé menet hógolyóztunk, hóembert építettünk és lelkem mélyén azt akartam, hogy soha ne legyen szenteste. Pedig délután már feldíszítettük a fát, szorgosan aggattuk rá az ódivatú díszeinket. Ilyenkor csodálva néztem a szüleimet, akiknek arcáról mérhetetlen szeretet és boldogság tükröződött. Nekem az egész karácsonyi készülődés egy évenkénti „muszájmertmindenkieztcsinálja” dolognak tűnt. Gyűlöltem a gyertyafényt, gyűlöltem a karácsonyfát, gyűlöltem a mákos gubát, de legjobban mindig azokat a nyamvadt zoknikat utáltam, amiket karácsonyi ajándékként kaptam. Szegények voltunk, másra nem tellett. Azt soha nem vettem észre, hogy több ajándék nincs a fa alatt. A szüleimnek nem volt ott semmi, mégis boldogan nézték a gyertya pislákoló fényét. Ünnepek után az osztálytársaim büszkén mutogatták az új, divatos kabátot, a több színben pompázó távirányítós autót, vagy éppen a legmodernebb kvarcjátékot.
- Arthur! Te mit kaptál karácsonyra? - kérdezték tőlem többen is. Úgy tettem, mint aki nem hallja, inkább a tankönyveimet bújtam.
- Biztos megint zoknit kapott - nevetett fel valaki az osztályterem másik felében.
- Zoknis Madsen!- harsogták többen is, amit lenéző, gúnyos kacaj követett. Kívülről közöny látszott rajtam, de belül keservesen sírtam, és azt kívántam, hogy Jézus Krisztus bárcsak sosem született volna meg.
December huszonnegyedike van. Újra. Sok - sok év telt már el a gyermekkori karácsonyok óta, de az érzés nem változott. Egyszerűen képmutatásnak tartottam az egészet: karácsonyfástól, csillagszóróstól, mindenestől. Az életemben sok minden változott. Megöregedtem, családom sosem volt. Egészen fiatalon kerültem a városba. Rég volt, nagyon rég. Most is ugyanott lakom, a szürke bérház negyedik emeletén tengetem silány életemet.
A mai reggelen viszont feltűnően frissen ébredtem. Iszonyú mehetnékem volt, így kora délelőtt már a belvárosban sétálgattam. Nem sokan jártak az utcán, rajtam kívül csak pár ember lődörgött céltalanul. Néhány bolt még ma is kinyitott, de szinte kongtak az ürességtől. Séta közben orromat friss kalács illata csapta meg. Éhes voltam, ezért betértem az agyondíszített péküzletbe és vettem egy szép, barnára sült buktát. Isteni illata volt. Erre mondják, hogy összefut az ember szájában a nyál. Már indulni készültem kifelé, amikor az eladó utánam szólt:
- Uram! Van itt még egy kiló szaloncukor, vigye el! - kínálta nyájasan. - Elfér az még a fáján, olcsón adom.
- Nekem nincs is fám! - mondtam majdnem, de inkább magamban tartottam. Csomagolja be! - böktem ki nagyvonalúan, majd kifizettem, és komótosan távoztam. A gondolataimba mélyedve botorkáltam az elnéptelenedett utcákon, a gyerekkori karácsonyfánk képe jelent meg előttem. Egyedül csak a színe tetszett. A gyönyörű, zöld színe, ami szinte ontotta magából a természet minden csodáját. Még a göcsörtös ágak, a csonkának látszó tűlevelek és az ósdi fa-, és papírdíszek sem tudták ezt az egyszerű bájt elcsúfítani. Volt üvegdíszünk is, egy fehér ruhás angyalka, amit szüleim mindig a girhes kis fenyőfa pöttömnyi csúcsára tűztek. Szaloncukorról álmodni sem mertünk. Még most, öregkoromban is idegenül szorongattam, a halványbarna papírzacskóba gyömöszölt finom édességet.
- Bácsi! Vegye meg ezt a fát! - zavarta meg elmélkedésemet egy csilingelő gyerekhang. Odafordultam, és megilletődve néztem a hétéves forma, aranyszőke hajú kislányra. Kék szemei mosolyogva tündököltek, ártatlan arcát már pirosra csípte a decemberi hideg. Már nem voltam messze otthonomtól, szemem sarkából láttam is a koromsötéten ásítozó utcai ablakomat.
- Hát te? Miért nem vagy otthon? - morogtam rá bizalmatlanul. - Apukád már biztosan keres.
- Nekem nincs apukám - felelte a kislány, és leheletével melengetni kezdte apró kezecskéit.
- Az anyukám otthon fekszik, beteg - folytatta halkan, de a hangjából életerős dac áradt. - Ha eladom a fát, a pénzből veszek neki gyógyszert. Az lesz a mi karácsonyi ajándékunk.
A kislány szavai hallatán először kirázott a hideg, majd még soha nem érzett melegség öntötte el a szívemet. Ösztönből cselekedtem. A fát azonnal megvettem és a pénz mellé a kislány kezébe nyomtam a zacskó szaloncukrot is. Hálásan nézett fel rám, de törpének éreztem magam mellette.
Az előbb találkoztam a Jézuskával, ezt neked küldi – rebegtem, és remegő kézzel nyújtottam felé a buktát.
- Bácsi! Ha legközelebb beszéltek, mondd meg neki, hogy gyógyítsa meg az anyukámat! - kért meg a kislány, mire én elfordultam, hogy ne lássa a könnyeimet.
- Siess haza édesanyádhoz! - szólaltam meg enyhén köhécselve.
- Boldog karácsonyt, bácsi! - nézett rám édesen, és megsimogatta a kezemet.
Ezután magamhoz vettem az apró, girhes fenyőfát, és elindultam a hideg, magánytól fuldokló lakásom felé. Otthon előkapartam a régi, ócska díszeket, és felraktam őket a fára. A fehér ruhás üvegangyalkát finom mozdulatokkal ráerőltettem a csonka csúcsra, majd az utcai ablakhoz vonszoltam magam. Mélabúsan bámultam a halott utcát és őszintén irigyeltem a szemközti házban a karácsonyfa köré gyűlt, boldog családokat. Igen, ez volt az a pillanat. Most értettem csak meg szüleim boldogságát a pislákoló gyertya fényénél. Lomha, darabos mozgással jutottam el a karácsonyfámig, amit most gyönyörűnek láttam. Leültem a tövébe, és remegő kézzel simogattam meg az üvegangyalkát. Szinte tökéletes volt minden körülöttem, csak egy valami hiányzott. Nem, nem a hó. Azok a csodálatos emberek hiányoznak, akik a nyamvadt zoknit, a világ legszebb ajándékát odatennék a félhomályban tündöklő kicsiny karácsonyfám alá.

15 megjegyzés:

 1. Megkönnyeztem. Az életünk legfontosabb értékeire figyelmeztet ez a szép novella.
  Szeretettel üdvözöl: carpe diem

  VálaszTörlés
 2. Sziasztok:) Ma, amikor sok-sok ezer forintért megvásárolt ajándékokkal próbáljuk bizonyítani a szeretetünket, és mire elérkezik a Karácsony, kimerülünk, elfelejtjük az ünnep lényegét és néha bizony a jelentését is, jó ha legalább egy írás figyelmeztet bennünket a legfontosabbra. Örültem Nektek:)

  VálaszTörlés
 3. Arthur bácsi valamit nagyon kihagyott életében, és most visszasírja a kihagyott pillanatokat. Megható és tanulságos történet mindenki számára! A lényegét úgy fogalmaznám meg, hogy minden nagy pillanatot úgy élj meg életedben, mintha az utolsó napokat élnéd! Nem tudhatod, hogy holnap van a vég, de az még bizonytalanabb, hogy később is lesz valami, amit megélned lesz érdemes!
  És semmi sem lehet annyira keserves, mint az, mikor csak az elmúlt emlékekből lehet örömöt meríteni, és azt is könnyek közt!
  Üdv!

  VálaszTörlés
 4. Hogy kihagyott-e valamit?? Nem tudom. Talán csak megértette azt, amit gyermekfejjel nem biztos, hogy mindenki megért.

  VálaszTörlés
 5. Szia Lili, megható és megrázó, személyes történeteket hoz elő, idéz...
  Legyen szép az ünneped!
  Erika

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm Erika, és viszont kívánom Neked!

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm, hogy elolvastátok. Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek és tiszta szívből kívánom, hogy mindig legyen mellettetek valaki, aki azt a "nyamvadt" zoknit odateszi a karácsonyfátok alá. Üdvözlettel, a zoknis Madsen

  VálaszTörlés
 8. Kedves Arthur, nagyon örülök, hogy ellátogattál hozzám, így legalább lehetőségem van megköszönni az írásod, ami többünknek kellemes perceket szerzett. Köszönöm a karácsonyi üdvözletet és viszont kívánok Neked nagyon szép szeretetteljes Karácsonyt.

  VálaszTörlés
 9. Kedves Lilike!

  Aldott, bekes Karacsonyt Kivanok Neked es Csaladodnak!

  oleles, puszi
  Agnes.

  VálaszTörlés
 10. Nem tudom Zoknis Madsen jár-e erre, régi jó ismerősöm...
  Büszkén mondom, hogy az elsők között voltam, aki olvashatta ezt az írását.
  Sajnálom hogy mostanában nem publikál új dolgokat (és hogy eltűnt azt is.)

  VálaszTörlés
 11. Válogatásaid az érzelmeimet megdolgoztatják, hol sirok, hol nevetek. Jó ide bejönni,,,

  VálaszTörlés
 12. Kedves Oomen, mindig örömmel látlak.

  VálaszTörlés

Köszönöm a látogatásod, remélem jól érezted magad és visszatérsz:-)