2010. július 21., szerda

Garai Gábor: Elátkozottan




Mint páros gót oszlopok összeforrtan
Tartjuk a remény boltíveit
Állunk csont-fehéren elátkozottan
Míg a törvény rajtunk be nem telik.

Tudod hogy minden ellenünkre fordul.
Tudom hogy minden vád fejünkre száll,
De fájdalmakon és rágalmakon túl
Tiszták vagyunk mint hó- fürdette táj.

Neved az álmatlan tengerre írom
Már fodraid közt leng a szürkület
Virrassz velem örökös éber áram
Sötétedik. Meghalok nélküled.


10 megjegyzés:

  1. Lehet-e egy ember valóban tiszta, teljes mindentől?

    VálaszTörlés
  2. Feketeteinta! Nem hiszek a vegytiszta emberben és azt hiszem nem is lehet elvárni senkitől. Amit el lehet várni magunktól és bárki mástól, az a jóra, tisztaságra való törekvés. Persze mi emberek azért a határainkat igyekezünk minél jobban kitolni, mobillá tenni, megidealizálni egy-egy cselekedetünket. Egy kis gonoszkodás a mindennapokban (természetesen csak viccből, ki tehet róla, ha a másik nem érti a viccet), egy kis füllentés a másik jó közérzetének megóvása érdekében, stb. stb. Ki ne csinált volna már ilyet, és ettől még tisztának tarthatja magát. Vagy nem?? Az ember nem angyal és lehet, hogy azok is a mesékben, vagy csak az álmainkban léteznek.
    Egyébként pár éve már feltette valaki ezt a kérdést, és én előtte olvastam éppen az Opus Deiről egy cikket, egy rövid részletét bemásolnám neked:
    Az Opus Dei tagjai Jézus követőinek vallják magukat, akit halála előtt
    megkorbácsoltak és töviskoronát raktak a fejére, mégis állta a kínokat. Hetente
    korbácsolják magukat, mely része az önmegtartóztatásnak és a testi dorgálásnak.
    A katolikus egyház legkonzervatívabb szárnya, közéjük nem léphet be akárki.
    Teljes szabadságot élveznek, kizárólag a pápa felügyelete alá tartoznak. Ezt
    1982-ben vívta ki a szervezet, miután homályos körülmények között, svájci
    bankárokat bevonva, segítettek abban, hogy a Vatikán megmeneküljön az anyagi
    csődtől. Az Opus deit 1928-ben alapította Josémaria Escriva. A férfi személyi
    kultuszt épített ki maga körül, szimpatizált a fasizmussal és a holokausztot is
    kétségbe vonta. Ennek ellenére II. János Pál 2002-ben szentté avatta.

    Ez lenne az emberi tisztaság?

    VálaszTörlés
  3. Az Opus Dei egy kitűnően megszervezett diverzió, és a fanatikus flagellálás nyilvános álcája mögött sötét összeesküvés húzódik meg. Az NSI nemzetbiztonsági főfelügyelősége is felvette a feketelistára. Holtbiztos, hogy nem a Da Vinci Kód miatt! :-) Gyaníthatóan a P2-es páhollyal dolgoztak össze, mikor azok Roberto Calvit tették el láb alól. Calvi a Vatikán pénzes guruja volt, de valakiknek a tyúkszemére lépett, ezért egyik londoni útja során meggyilkolták.
    Nem ide tartozik, csak leírom, hogy tetszik a blog neve! Onewayticket. Nekem egy régi diszkós csapat, az Eruption jut róla eszembe most. Ők énekeltek annak-idején egy dögös számot, aminek neve szintén Onewayticket volt.
    Onewayticket. Hmmm. Ez olyan végzetszerűen hangzik, s akkor már nem is tetszik annyira.
    Igaz, hogy nem így gondolod? Igaz, hogy nem igaz?

    VálaszTörlés
  4. Abszolut tisztak talan a szentek, de nem tudom, hogy letezik e ilyen, mint pl abszolut boldogsag, csak vannak pillanatai.Es ebben a mai ingergazdag vilagban a tisztasag is mast definial, de lehet csak en latom igy.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem ha önmagunk tisztának érezzük önmagunkat, akkor azok is vagyunk. Ki más tudhatja vagy vonhatja ezt kétségbe rajtunk kívül?
    Persze -egyetértve Ágnessel- ezek csak átmenetek lehetnek.

    VálaszTörlés
  6. Hupsz! ugy folytatnam a gondolatod, hogy amikor valamit adott idoben cselekszunk, es teljesen ugy erezzuk jo szivvel, az is tisztasag.
    Viszont ha olyan behatas er, ami masoknak talan nem tetszo reakciot szul, az nem egyenlo a nem tisztasaggal, mert ha maskent reagalnal bolond vagy.Ha valaki becsap, vagy meglop, akkor ahhoz merten kell reagaljam, de attol meg nem szunok meg nem tiszta lenni.
    Ez egy kicsit azt is ebresztette bennem, hogy sokaig ugy kepzeltem a tisztesseg pl jomodhoz, vagyonhoz kotott, a nincstelen ember mind tisztesseges, es ebbol mennyiszer kaptam pofont, mennyi ellenpeldat.

    Ha a sarokra kiall egy no, hogy ebbol nevelje fel a gyereket, sokkal tisztabbnak, oszintebbnek latom, mint aki elbujik egy papir, nev moge, ahol tiszta, tisztesseges assonykent igy csinal penzt, megy egyik hazassagbol vagy kapcsolatbol a masikba.Nagyon sok no, nagyon jol el igy, es komoly vagyonra tesz szert.A sarki no vallalja, adja, ami, megis o a tarsadalombol kilokott.

    Talan sajatosan asszocialok,es igen, egyetertek Veled Hupsz, mindenki maga tudja csak, elsosorban magaddal kell joban lenni, hogy masokat szerethess.

    VálaszTörlés
  7. De örülök, egy napot hanyagoltam a blogot és olyan jó, hogy most olvashatlak titeket:).

    Karesz! A Opus Dei tulajdonképpen Feketetinta kérdése miatt jutott eszembe, (és ezzel Ágnes első kommentjére is reagálnék) - természetesen nem jelenteném ki minden esetben, de Escriva esetében mindenképpen-, hogy még akit szentté avattak, róla sem állíthatjuk, hogy mindentől mentesen tiszta. Biztos tett jót is, hisz nem ismerem az életútját, a jó szándékát sem kérdőjelezném meg, egy bizonyos szervezet biztos másként látja, mint én egyszerű földi halandó és ezért meg is érdemelte a szentté avatását a tettei miatt.
    És itt kapcsolódok Hupsz beírásához: Szerintem is, egy egészséges önismerettel rendelkező ember el tudja dönteni - ismerve az erkölcsi-, és a jól működő társadalmi elvárásokat, vagy éppen a néha teljesen ezekkel szembemenő gyakorlatot, amihez viszonyítani tud, hogy önmagát hová sorolhatja...... És itt aláhúznám az egészséges szót, hogy tudjuk magunkat kívülről is látni, sem túlzottan negatív önostorozás, sem pedig az ego túlzott nagysága nem enged ebben a témában sem tisztánlátást. (Zárójelben: most egy mondás jutott eszembe, sajna most nem tudom ki mondta, de valahogy így hangzik, vagy ez a lényege: Isten legigazságosabban az észt mérte, hisz senkisem panaszkodott még, hogy túl keveset, vagy túl sokat kapott:)) Azt hiszem így vagyunk ezzel a tisztasággal is, ha önmagunkról van szó:)) De félretéve a tréfát, igen Hupsz, úgy gondolom én is, "Ki más tudhatja vagy vonhatja ezt kétségbe rajtunk kívül"? (ha önmagunkról van szó)
    Ágnes! A második írásod, nem akarom ismételni, hisz, mint olyan sokszor most is egyetértek veled:)
    Ismerem a zenét Karesz, és bevallom sem a zene, sem pedig a végzetszerűség nem jutott eszembe, mikor a címet kerestem. De most hogy így mondod.... azért bosszantó, hogy mindannyiunknak csak ez van, jó lenne valami, ami elhitetné velem az ellenkezőjét, ne haladjak annyira felé. Nem tudná valaki megváltoztatni:)))

    VálaszTörlés
  8. Lemaradt a kérdőjel, annyira siettem már, nehogy elszálljon. Szóval az utsó mondat így szólna:
    Nem tudná valaki megváltoztatni????

    VálaszTörlés
  9. A blog címe elvileg megváltoztatható, de akkor megváltozik a webcímed is. Ez azzal járna, hogy akik eddig erre a címre iratkoztak, azok elveszítik a csatlakozást, és ami, enyhén szólva, kellemetlen dolog.
    Ha a másik végzetről kérdeztél, akkor azzal szerintem nincs miért bajlódjunk. :-) Ámbár, hitem szerint, létezik egy olyan Never Ending Story, amikor csak átmentek vannak. Ha elfogadjuk azt a a nyilvánvalónak tűnő okoskodást, amely a következőt mondja: -Minden vég egy valami másnak a nyitánya!- akkor nincs különösebb ok az aggodalomra.
    De jól hangzik, még én magam is felvidultam tőle. :-))))

    VálaszTörlés
  10. A blog címét nem akarom megváltoztatni, semmi bajom vele.... és, ha jól belegondolok talán a "másikkal" sincs, jöjjön aminek jönnie kell:)

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatásod, remélem jól érezted magad és visszatérsz:-)